Tunesië (2020)

Tunesië 2020

IADE 2020

Tunesië 2020

Een nieuw land en een nieuwe show waren gepland in maart voor 4Aviation. De International Aerospace & Defense Exhibition op de luchthaven van Djerba werd bezocht door een groep onderzoekende luchtvaartenthousiasten.

Maar liefst 25 mensen vonden hun weg naar de allereerste International Aerospace & Defence Exhibition (IADE) in Tunesië. Vliegend van zowel Schiphol als andere luchthavens naar Djerba, werden we op dinsdag 3 maart 2020 begroet door onze buschauffeur die onze groep naar het zeer mooie all-inclusive hotel aan het strand bracht. Na een heerlijk diner in het restaurant was het tijd voor wat rust.

Precies op tijd was onze bus op woensdag (4 maart) ‘s ochtends aanwezig om ons op te halen en naar Djerba te brengen, waar IADE vandaag zou beginnen. Bij aankomst kregen we onze perspassen en voor we het wisten konden we het platform oplopen om de eerste foto’s te maken. De eerste drie dagen van de show waren gericht op handel en de laatste twee dagen waren ook toegankelijk voor het publiek. Op deze eerste dag van de show werd IADE officieel geopend in aanwezigheid van de president van Tunesië en opperbevelhebber, de heer Kais Saied. De opening werd uitgevoerd door een fly-by van een Tunesische F-5F van 15 Squadron, geflankeerd door twee L-59T’s van 13 Squadron. Helaas was dat de enige deelname van de Tunesische luchtmacht aan de vliegshow tot de tweede publieksdag, toen de fly-by werd herhaald. De Air Show bestond uit optredens van de F-16 van Solo Türk en de Saudi Hawks. Oorspronkelijk waren er meer toestellen van de Tunesische luchtmacht gepland, maar deze werden geannuleerd. In de static show leverden de Verenigde Staten het grootste deel van de vliegtuigen, met een P-8, C-130J, KC-135 en twee F-16’s. Daarnaast toonden de Tunesische strijdkrachten een C-130J, OH-58D en National Guard Bell 429. Verdere toevoegingen aan de static display werden van tevoren aangekondigd, maar die kwamen uiteindelijk niet.

Desalniettemin was de groep tevreden, want we zagen op de openingsdag al een aantal verschillende types, waaronder een AB205 en Bell 412 die de rest van de week niet meer terug zouden komen.